Οδηγίες της Πυροσβεστικής Θήβας για τις καύσεις κλαδεμάτων και οικοπεδικών χώρων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ 01/11 ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ

       Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θηβών ενημερώνει όλους τους συμπολίτες της ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, από 1η Νοεμβρίου έως και 30 Απριλίου επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δεντρώνες) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, εφόσον τηρούνται σωρρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

       Α. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα (μετά την 12η μεσημβρινή), για τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα της καύσης.

       Β. Η διενέργεια της καύσης να αποφεύγεται όταν οι τοπικές συνθήκες ευνοούν την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

       Γ. Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

       Δ. Τήρηση ικανών αποστάσεων των υλικών προς καύση από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους επικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων.

       Ε. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

      ΣΤ. Πρόβλεψη για διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.

       Ζ. Δημιουργία αυλακιών ή αντιπυρικής ζώνης ελάχιστου πλάτους τριών (3) μέτρων περιμετρικά του υπό καύση χώρου.

       Η. Απόσταση της εστίας της φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

      Θ. Επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

       Ι. Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού τουλάχιστον διακοσίων (200) κιλών νερού ή άλλων μέσων καθώς και όχημα της Π.Υ. όπου οι ανάγκες το επιτρέπουν.

      Κ. Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με χώμα και λεπτομερής έλεγχος για την διαπίστωση της πλήρους καύσης.

     Ως προς τις καύσεις σε οικοπεδικούς χώρους γνωστοποιείται, ότι μετά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους επιτρέπονται οι καύσεις ξηρών χόρτων, κλαδιών ή άλλης βλάστησης, ενώ δεν υφίσταται καμία αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για την εξέταση καταγγελιών σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η εκπομπή καπνού από την καύση ξερών χόρτων και κλαδιών από εργασίες ιδιοκτητών οικοπεδικών χώρων, από χρήση υπαίθριων ψησταριών ή από άλλες παρόμοιες ενέργειες, ρυπαίνει τον ζωτικό χώρο άλλων γειτονικών ακινήτων. Οι περιπτώσεις αυτές εγείρουν διαφορές ιδιωτικής φύσεως που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Αστικού Κώδικα και όχι στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί παράβασης πυροσβεστικών διατάξεων.

                                                                                  Ο Αν.Διοικητή

                                                                         Γρηγόριος Παν.Τσοκανάς

                                                                                    Επιπυραγός

Σχετικά